marți, 14 mai 2013

Varicele





Varicele reprezinta dilatari permanente ale venelor superficiale, care apar  cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare (gambe si coapse); determina stagnarea sangelui la acest nivel si dezvoltarea unei insuficiente venoase; afectiunea  se agraveaza vara, din cauza temperaturilor ridicate.

Simptomatologia este reprezentata de senzatia de picioare grele, dureri, arsuri, furnicaturi la acest nivel. Cauza este, in aprox 90% din cazuri, ereditara; factorii favorizanti sunt : sexul feminin, sarcina, varsta, obezitatea, bai fierbinti si sauna practicate frecvent, fumatul, statul prelungit in picioare.

Tratament
  • purtarea ciorapilor elastici de contenţie recomandaţi de un medic flebolog,  în mod individualizat.
  • activitate fizica regulata, mersul pe jos in reprize de cate 20-30 de minute , exerciţii pentru musculatura gambei, mersul pe bicicleta, inotul
  • evitarea pozitiei picior peste picior, a ortostatismului prelungit
  • de cate ori pe zi incercati sa stati intinsi pe o canapea sau fotoliu, cu picioarele mai sus decat nivelul inimii.
  • dusuri alternative cald-rece la nivelul picioarelor
  • tratament medicamentos 
Terapia naturista: se adminstreaza plante care au efecte de favorizarea a microcirculatiei,  de crestere a rezistentei peretelui vascular si diminuare a permeabilitatii capilarelor, de combatere a stazei venoase, antiinflamatorii si antialgice, de fluidizare a sangelui.


Acestea se adminstreaza pe cale interna (sub forma de ceai, tinctura, capsule) si local (unguente, gel): ghimpe, vita de vie, fructe de padure-coacaz negru, afine, merisor, macese, catina (contin vit C si bioflavonoide, care intaresc peretele venos); hibiscus, sulfina, ginkgo biloba, salcie, selenium organic (din drojdie de bere),  Centella Asiatica (Gotu Kola), curcumina, ghimbir, rozmarin, ananas, strugurii rosii; foarte benefic este si consumul ce ceai verde, polifenolii continuti imbunatatesc circulatia si fluidifica sangele.

Este bine sa consumati alimente care contin rutin (Vitamina P) - o flavonoida cu efect protector al peretelui capilarelor sanguine, antiinflamator, antioxidant si anti-trombotic: citricele (lamaile-in special coaja- portocalele, grepfrutului), caisele, visinele, ciresele, mertele, prunele, fructele de padure (coacazele rosii si negre, macesele, zmeura, afinele), merele, strugurii, hrisca, polenul.

Deosebit de benefica este si gemoterapia, cu extracte gemoterapice din muguri de Castan salbatic si Castan comestibil, care ajuta la imbunatatirea circulatiei venoase si limfatice, efect decongestionant si tonifiant al peretilor vasculari; se efectueaza cure periodice de 1-2 luni.

Tratament local
  • aplicatii locale de unguente cu extract de spanz, castan, galbenele, hamamelis, hirudina (enzima eliberata de lipitori, cu efecte anticoagulant), arnica, coada-soricelului, ulei din samburi struguri, ulei de lemongrass
  • masaj local bland efectuat in sens ascendent
Vizita la medicul flebolog este absolut obligatorie inca de la aparitia primelor semne,  deoarece tratamentul medicamentos+naturist, aplicat in stadiul initial al afectiunii, are sanse mari de reusita; in caz contrar, tratamentul chirurgical modern ramane singura alternativa.

Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult



Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER