marți, 19 februarie 2013

Remedii naturiste in caz de hipertensiune arteriala (HTA)



Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale la adult peste 140/90 mm Hg. Reprezinta o afectiune din ce in ce mai raspandita in lume (1 european din 2  suferă de hipertensiune); in Romania, în ultima perioadă, s-a inregistrat o creştere a incidenţei bolile cardiovasculare (40 % dintre romani suferă de o afecţiune cardiovasculară), care reprezinta principala cauză de mortalitate .


 Principala cauza incriminata o reprezinta un stil de viata nesanatos, cu o alimentatie bazata pe alimente hipercalorice, bogate in grasimi saturate, proteine animale, glucide concentrate, dar saraca in principii nutritive; cu consum crescut de bauturi dulci din comert (si bauturile zise “light” sunt absolut daunatoare sanatatii), de bauturi energizante, de alcool, de sare; obiceiuri nocive (tutun, alcool in exces, droguri); incidenta mare obezitatii, dislipidemiilor, diabetului zaharat; lipsa de miscare; stressul cotidian, suprasolicitarile fizice si psihice. Sa nu uitam ca HTA creste riscul aparitiei accidentelor vasculare coronariene (infarct) sau cerebrale, insuficientei renale, tulburari de memorie.

Este foarte important ca medicul specialist sa stabileasca cauza  (primara sau secundara) care a declansat cresterea tensiunii arteriale si sa instituie tratamentul corespunzator.

Pentru stabilizarea valorilor tensiunii arteriale si prevenirea complicatiilor HTA este important sa adoptam un stil de viata sanatos care include:

-alimentatie cu consum redus de: alimente grase, sarate, afumate, cu continut crescut de zaharuri, de sare; reducerea consumului de cafea, bauturi energizante, alcool (inlocuiti-le cu ceai); alimente bogate in potasiu si calciu, doua minerale ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale-fructe uscate, rosii, cartofii, bananele, fasolea, mazarea, nuci, cereale integrale, seminte de in, de susan, nuci, branza tofu);  consum de alimente ce contin omega 3 - pestele gras (somon, heting, macrou), seminte de in, fructe oleaginoase, seminte;

-activitatea fizica regulata, de intensitate moderata: faceti zilnic miscare (mers pe jos in ritm alert ); exercitii cardio de 2-3 ori/saptamana); inot si ciclism 

-respectati orele de odihna;

-evitati starile conflictuale, tensionate

Exista foarte multe remedii naturiste care ajuta la stabilizarea si normalizarea valorilor tensiunii arteriale ; in cazul unei HTA usoare, sau in cazul in care tensiunea arteriala crescuta e  cauzata de stari suprasolicitare psihica, stress, aparitia menopauzei, poate fi incercata o terapie cu plante care au efecte de inlaturare a efectelor negative ale stressului asupra organismului, de reducere a anxietatii, de echilibrare hormonala, etc.

In cazurile moderate de HTA, tratamentul cu plante poate fi administrat in paralel cu medicatia alopata, ceea ce permite o mai buna si mai rapida stabilizare a valorilor tensiunii arteriale si diminuarea simptomatologiei, reducerea factorilor de risc, prevenirea complicatiilor.

Vor fi utilizate plante care :
-efect diuretic, deci ajuta la eliminarea apei in exces din tesuturi fara a provoca dezechilibrele minerale (contin vitamine si minerale ); in acelasi timp favorizeaza eliminarea cristalelor de colesterol, au efect vasodilatator si de fluidificare a sangelui: matase de porumb, coada-calului, cozi de cirese, frunze de mesteacan,  traista-ciobanului, sulfina, rizomi de pir.

-efect tonic cardiac, de normalizare a valorilor colesterolului sanguin:  vâscul (numai cel de pe mesteacăn, brad, frasin, măr, păr, prun, cireş, are acţiune de stabilizarea a TA, vasodilatatoare coronariană şi periferică; in plus, are si efecte antitumorale ), talpa gâştei (este deosebit de utila in HTA asociata cu stress, nervozitate, tulburarile functionale ale menopauzei); paducelul (acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare coronariană, cardiotonică, antiaritmică, antianginoasă şi sedativă, afecţiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos), frunzele de maslin (reduc tensiunea arteriala, scad colesterolul rău –LDL- şi colesterolul total, cresc colesterolul bun-HDL-, au efecte antioxidant-ajută la neutralizarea radicalilor liberi, deci protejeaza integritatea pereţilor vasculari si previn ateroscleroza);

-scad valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor sanguine; anghinarea, rostopasca, păpădia

-efecte antistress, antidepresive, anxiolitice, de restabilire a echilibrului psihoemotional:
  • lavanda-cea mai eficienta planta cu efect antistress, calmant, relaxanta
  • sunatoare: are actiune majora antidepresiva, anxiolitica, hipotensiva si vasodilatatoare
  • roinita: efect sedativ, reglator psiho-emoţional; diminua anxietatea, tensiunea arteriala si nervoasa, reda buna dispozitie.
Aceste plante pot fi administrate sub forma de tincturi, capsule, pulbere, ceai.

Gemoterapia cu extracte din mladite paducel, mladite maslin, muguri migdal, muguri de tei argintiu, in cure prelungite, are efecte excelente, in absenta reactiilor adverse.

Uleiul de catina este util in caz de HTA; la fel si coenzima Q10, care normalizeaza TA, ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, fluidifica sangele si dilata vasele sanguine; amandoua au si efecte antioxidante puternice. 

Suplimentele ce contin omega 3 din ulei de peste sunt utile, ajuta la normalizarea valorilor colesterolului, fluidificarea sangelui.

Remediile pentru normalizarea tensiunii, administrate celor care iau deja un tratament alopat trebuie introduse treptat, pornind de la doze mici, mărite progresiv, până la atingerea efectului dorit. Se poate încerca şi micşorarea dozei de medicament, continuandu-se schema de tratament combinat.

Tratamentul trebuie recomandat si supravegheat de un medic specialist.
       
     Dr Ruxandra Constantina 
   medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie


Sursa foto: aici




Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER