vineri, 1 februarie 2013

Ceaiul bautura si deliciu




Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Ceaiurile provin din diferite plante; tipurile de ceai ce sunt preparate  din frunze, muguri si lastari tineri ai diferitelor soiuri de Camellia sinensis (planta de ceai) sunt reprezentate de : ceai alb, ceai verde, negru sau rosu, diferenta dintre ele constand in modalitatea de procesare si gradul de oxidare, care le imprima diferitele actiuni terapeutice.

Principalele efecte benefice asupra organismului constau in: hidratare, detoxifiere; datorita prezentei substantelor antioxidante (polifenolilor) au neutralizeaza un procent ridicat de radicali liberi din organism si ajuta astfel la prevenirea imbatranirii premature, aparitia  bolilor cardiovasculare si degenerative,  afectiunilor canceroase; ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glucozei sanguine; fluidifica sangele si previn accidentele vasculare cerebrale, coronariene, periferice; stimuleaza imunitatea; stimuleaza si imbunatatesc digestia; accelereaza metabolismul; mentin sanatatea dintilor (actiune antiseptica la nivel bucal, previn gingivitele, intaresc smaltul si reduc aparitia tartrului); efect energizant, cresc rezistenta la efort, stimuleaza sistemul nervos, imbunatatesc capacitatea de memorare si concentare; inlatura ososeala fizica si psihica.

Ceaiul alb

Provine din frunzele tinere (mugurii proaspat crescuti) si este tipul cel mai pur si mai putin procesat, de aceea are si continutul cel mai ridicat de antioxidanti (de trei ori mai mult decat ceaiul verde sau negru); contine o concentratie redusa de cafeina; are efect detoxifiant, previne imbatranirea prematura (intern si extern-la nivelul pielii), combate efectul radicalilor liberi si previne aparitia bolilor degenerative, a celor cardio-vasculare; ajuta la scaderea colesterolului; efect antitumoral marcant. Acest tip de ceai se produce in cantitati mai mici decat alte varietati si de aceea este de obicei mai scump. Are o aroma si o savoare deosebite, care trebuie descoperite in timp.

Ceaiul verde

Pentru a obtine ceai verde, procesul de oxidare se opreste dupa cea mai mica perioada de timp posibila (1, maxim 2 zile). Ceaiul verde reprezinta bautura cea mai consumata in Asia. Ceaiul verde este si un rezervor natural de vitamine (din grupul B, A, E, C) si minerale (fier, calciu, fosfor si potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi. Si el contine o cantitatea mare de antioxidanti ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi; regleaza nivelul colesterolului si glucozei sanguine; are efect detoxifiant, elimina apa si toxinele acumulate, accelereaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor (ajutor de nadejde in lupta cu kg in plus); previne aparitia cariilor; actiune anticanceroasa; confera energie, creste tonusul fizic si psihic.

Ceaiul se consuma sub forma de infuzie, preparata din 1 lingurita de frunze de ceai la 250 ml apa; se lasa la infuzat timp de aproximativ 3-5 minute; se pot adauga  1-2 lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai verde; in general nu se consuma dupa ora 17 deoarece contine cofeina si poate produce insomnie; se fac pauze de utilizare a ceaiului verde, deoarece folosit pe perioade lungi de timp, favorizeaza eliminarea calciului si a fierului din organism.

Consumul de ceai verde (1-2 cani/zi) poate fi folosit si ca mijloc de mentinere a sanatatii fizice si psihice a organismului, pentru energie si longevitate, pentru protectia contra radicalilor liberi. Ajuta in lupta cu kg in plus (3-4  cani/zi).

Ceaiul Oolong

Frunzele de ceai sunt lasate sa oxideze o perioada de aprox 2-3 zile; este semi-fermentat, ajuta in principal la accelerarea ratei metabolice si digestia grasimilor.

Ceaiul negru

Frunzele de ceai sunt complet oxidate, timp de 2 saptamani pana la 1 luna. In China, ceaiul negru este cunoscut drept ceai rosu. Ceaiul negru chinezesc este o varietate dublu oxidata numita Pu-erh. Ceaiul negru este complet fermentat; contine o cantitatea mai mare de cafeina; principalele efecte sunt scaderea valorilor colesterolului si ale tensiunii arteriale, reglarea glicemiei. Alte beneficii ale ceaiului negru sunt pastrarea sanatatii dintilor, pielii si oaselor. Ceaiul negru reduce efectele evenimentelor stresante reducand nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism. Pu-Erh este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri in ceea ce priveste eliminarea kg in plus, deoarece intensifica metabolismul si lipoliza.

In ceasca cu ceai se pot adauga si condimente precum nucsoara, ghimbir, scortisoara, baton de vanilie, cuisoare, piper negru, anason,  frunze de dafin, migdale pentru accentuarea efectului de incalzire. 

Ceaiul cald, fie ca este negru, verde sau rosu,  este bautura cea mai potrivita pentru anotimpul rece, care ne da o senzatie de confort, de bine, ne incalzeste trupul si sufletul, este un  remediu impotriva racelii.




Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER