miercuri, 23 ianuarie 2013

Dischinezia biliara




 Dischineziile biliare reprezinta tulburari de contractilitate ale vezicii biliare si ale secretiei de bila, deosebit de raspandite in special in randul femeilor; desi considerate afectiuni benigne, ignorate sau netratate corespunzator, pot provoca infectii si inflamatii la nivelul colecistului, litiaza biliara si uneori au efecte negative asupra organelor de vecinatate.
Simptomatologia este reprezentata de jena in partea dreapta, sub coaste (de intensitati variabile), insotita de gust amar, senzatie de greata, balonari, dureri de cap (migrene), ameteli, tulburari de tranzit intestinal.

Factori favorizanti:
·  sexul feminin, varsta dupa 50 ani
·  alimentatie: bogata in proteina si grasime animala, sosuri, rantasuri, condimente, maioneza, afumaturi, aditivi alimentari, alcool in exces: modul preparare (prajitul)
·  stresul si starile accentuate de oboseala fizica si psihica.
·  sedentarismul
·   medicamente: estrogeni (menopauza) si contraceptivele orale

Deosebit de important pentru prevenirea aparitiei acestor tulburari este un regim igieno-dietetic adecvat, care include: mese reduse cantitativ, 4-5 /zi, cu respectarea orarului de masa, mestecarea corespunzatoare a alimentelor; alimentatie fara grasime animala, carne porc, rata, vanat, organe, condimente, afumaturi, conserve, prajeli, sosuri grase, lactate nedegresate,  oua in cantitate mare (prajite sau fierte tari), maioneza, ciocolata, alcool in exces; este bine sa predomine legumele si fructele proaspete; hidratare adecvata; respectarea orelor de odihna; combaterea sedentarismului.

De multe ori, o masa copioasa, o stare emotionala, conflictuala, pot declansa o colica biliara, caracterizata prin durere intensa in epigastru si hipocondru drept, uneori cu iradiere in spate, in umar, insotita de greata, varsaturi bilioase, migrene, ameteli, stare generala alterata. Colica mai poate fi declansata de migrarea unui calcul pe canalul cistic sau coledoc.

Plantele indicate pentru dischinezia biliara sunt cele coleretic-colagoge, care stimuleaza secretia de bila si contractia vezicii biliare, cu evacuarea consecutiva a acesteia: anghinarea, papadia, cicoarea, pelinul, brusture, iarba mare, salvia, galbenele, unguras, sulfina, volbura; acestea pot fi consumate sub forma de ceai (infuzie sau decoct) caldut, baut cu 30 minute inainte de mese; sau tinctura, 1 lingurita de 2-3 ori/zi, divolvata in apa sau ceai; pulbere sau capsule.

In cazul colicilor biliare, se adminstreaza plante cu efect antispastic, antialgic, antiinflamator, sedativ, calmant: rostopasca (1 cana ceai/zi, din care se iau 1-2 linguri la 3 ore), sunatoare (2 cani ceai/zi, sau ulei sunatoare, 20 picaturi de 3 ori/zi-are si efect antiaxios, antidepresiv), lavanda si salvia (utile in special pt persoanele agitate, surescitate, stressate), frunze de rozmarin, coada-soricelului.

Deosebit de utila este si gemoterapia cu extract din mladite de rozmarin, mladite de maslin, muguri artar, de frasin, administrata timp de 2-3 luni.

Terapia cu 1 lingura de ulei masline extravirgin in asociere cu suc lamaie, administrata dimineata, pe stomacul gol, are efecte benefice coleretic-colagoge; dupa adminstrare se sta culcat pe partea dreapta aprox 30 minute.

Pentru favorizarea drenajului biliar se pot consuma si sucuri de ridiche neagra, in amestec cu suc mocov, patrunjel, sfecla rosie, castravete (aprox 200 ml/zi).
In paralel, se pot administra preparate ce contin amestec de enzime pentru imbunatatirea digestiei. 
Reflexoterapia si masajul terapeutic sunt deosebit de benefice deoarece ajuta la detoxifierea hepatica si drenajul biliar; este bine sa se efectueze 1 sedinta/zi sau 1 sedinta la 2 zile, 10-12 sedinte in total.

Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie

0734 410 417 


Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER